<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=644738670137638&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
FMCG, Casestudie, Palletpooling, Efficiëntie • min leestijd 5

LPR steunt de Europese groei van de Brasserie St-Omer

Nicolas Pramil gepubliceerd op 6 augustus 2018

Het verhaal begon met één man: André Pecqueur. Later werd het een zaak van de hele familie. De Brasserie de St-Omer (de brouwerij van St-Omer) of BSO, zoals het bedrijf bekend staat, is een authentiek succesverhaal, gestoeld op een duurzame strategische visie, een gunstige markt, en de medewerking van La Palette Rouge (LPR), die de groei van BSO al heel lang ondersteunt, met name in de exportmarkt.De Brasserie de St-Omer in het noorden van Frankrijk werd in 1985 verworven door André Pecqueur en vervolgens in 1996 overgenomen door Heineken. De brouwerij gedijde binnen de machtige groep en bouwde een uitstekende reputatie op. Twaalf jaar later besloot het Nederlandse concern echter om zich op de eigen producten te richten en verkocht de brouwerij. André Pecqueur kocht de zaak terug en besloot de hele productie in St-Omer over te nemen, en, belangrijker nog, alle 185 werknemers van de locatie.

De exportmarkt op met betrouwbare partners

Om de groeiende verkoopcijfers door de dynamische vraag en de verschuiving naar exportmarkten – en dan met name het VK (van oudsher een belangrijke markt voor BSO) en Spanje sinds 2000, en recenter de landen in Midden- en Oost-Europa – het hoofd te bieden, is de medewerking vereist van solide partners, vooral waar het de fast-moving consumer goods (FMCG) sector betreft:

Een van onze sterke punten is onze aanpak van opslag, omdat we die niet van de financiële kant bekijken, maar vanuit onze opvatting van klantenservice: de beschikbaarheid van producten is essentieel. Dat vergt ook een goede palletleverancier,’ zegt Benoit Crottier, verkoopdirecteur van BSO.

De best mogelijke service bieden en toch concurrerend blijven, betekent dat de vrachtwagens van het bedrijf – die 22.000 trajecten per jaar afleggen – altijd vol zijn en de producten op tijd afleveren. De Brasserie de St-Omer werkt al meer dan vijftien jaar samen met de tweede grootste palletpooling-specialist van Europa, LPR – La Palette Rouge (een divisie van Euro Pool Group). Volgens BSO is die duurzame loyaliteit te danken aan ‘LPR’s feilloze serviceniveau, hun betaalbare prijzen en hun professionele kwaliteit’, want kwaliteit is bij BSO niet zomaar een woord:

‘Het is een absoluut essentieel criterium. Al onze productielijnen zijn geautomatiseerd, dus als de palletstapeling niet aan de hoogste normen voldoet, kan dat enorme impact hebben. Met LPR weten we zeker dat die fase soepel verloopt, zowel op de kleine pallets als op de 1,25-ton ladingen. Wij zijn voortdurend onze grenzen aan het verleggen, en het team van LPR gaat elke uitdaging met ons aan,’ vertelt Benoit Crottier.

Responsiveness and total availability!

We hebben al heel wat uitdagingen aangenomen, en er zullen er ongetwijfeld nog vele volgen! Met de constant groeiende omzet neemt ook het aantal pallets jaarlijks flink toe. In 2017 had BSO 600.000 pallets nodig, en zo te zien gaat dat cijfer dit jaar stijgen naar 730.000 units.

Dat zijn aanzienlijke toenames, maar LPR blijkt dankzij haar beschikbaarheid en reactiviteit blijken altijd tegen de taak opgewassen te zijn, met name dankzij de nabijheid van hun depots, waarvan de dichtstbijzijnde zich in Carvin bevindt, op ongeveer 20 kilometer van de fabriek,’ zegt Benoit Crottier.

Het succes van dit partnership is ook te danken aan de lancering van producten en diensten die ontwikkeld werden door te luisteren naar - en tegemoet te komen aan de behoeften van de klanten. ‘Zo vroegen wij LPR drie jaar geleden om ons Dusseldorfer pallets te leveren. Dat was voor LPR een nieuw product, maar dat verhinderde niet dat ze flink investeerden en in no time een aanbod op maat ontwikkelden.’ De voordelen van dit type pallets voor BSO zijn duidelijk: export.

Dit type pallets is uiterst aanpasbaar en biedt ons veel flexibiliteit om ons netwerk van retailers uit te breiden en nog betere exportverkoopcijfers te realiseren. Dankzij dit type product en de steun van LPR konden we een groot contract afsluiten met de reusachtige retailer Lidl. Bovendien rijden LPR’s vrachtwagens vanuit het productiecentrum rechtstreeks naar onze vestiging zonder het depot aan te doen, om indien nodig nog sneller ter plaatse te zijn,’ legt Benoit Crottier uit.

En tot slot blijft LPR haar servicenetwerk in Europa ontwikkelen en nieuwe overeenkomsten sluiten met retailers. ‘Daardoor kunnen onze producten op hun pallets worden geleverd; zij werken dagelijks aan de verbetering van hun dienstverlening en het optimaliseren van hun prijzen, met name voor grote leveringen. LPR heeft altijd ons belang voor ogen, in hun referencing en hun servicekwaliteit ,’ zegt Benoit Crottier.
Hervé Fourcade, sales director van LPR, benadrukt dat La Palette Rouge de groei van de Brasserie de St-Omer zowel internationaal als in het algemeen wil ondersteunen: ‘Onze teams zijn gewend om nauw samen te werken. We passen ons systematisch aan de behoeften van BSO aan, bijvoorbeeld in het geval van Lidl; dat project vergde heel wat overuren! Hoe dan ook, de samenwerking is zeer motiverend voor LPR omdat BSO steeds zulke grote stappen maakt: een authentiek succesverhaal.’

Transport, de andere tak van de Groep via dochtermaatschappij TSA

Hoewel dat ongebruikelijk is voor een brouwerij, ontwikkelde André Pecqueur al snel een transportbedrijf, na de verkoop van zijn brouwerij aan Heineken in 1999. Met het oog op diversificatie groeide de dochteronderneming (TSA, Transport Saint-Arnoult) al snel uit tot een compleet transportbedrijf met vele klanten in de sectoren verpakkingen, dranken en voedingsmiddelen. Ook hier is LPR betrokken bij de levering en het poolen van pallets, met name die vanuit het Verenigd Koninkrijk, via LPR’s depot in Carvin: nog een factor in de duurzame nauwe relatie tussen de twee bedrijven.

Over LPR – La Palette Rouge

LPR - La Palette Rouge, een divisie van Euro Pool System, is een palletpooling-bedrijf voor leveranciers en retailers in de FMCG-sector.  LPR is actief in heel Europa en biedt klanten en hun retailpartners een complete palletservice. Het bedrijf beheert meer dan 83 miljoen palletverplaatsingen per jaar door heel Europa. www.lpr.eu 

Over Euro Pool Group

Euro Pool Group is Europees marktleider in logistieke services voor retourneerbare verpakkingen in de sector versproducten. Euro Pool Group bestaat uit twee divisies, Euro Pool System (EPS) en La Palette Rouge (LPR). www.europoolgroup.com 

Perscontact: Sandrine Arnaud – Agence HL – Tel: +33 (0)1 30 26 34 00 – Mob.: +33 (0)6 34 04 52 58 – email: sarnaud@agencelavarde.com

Picture of Nicolas Pramil

Nicolas Pramil

Key Account Manager

Mijn artikelen